Calvin L. Hinz Architects | Valley Public Library
15887
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-15887,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-7.8,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive

Valley Public Library

About This Project

CLH Architects worked with the City of Valley to design the relocation of their public library to an historic bank building on the main axial road. The existing building was outdated and dark.  CLH developed a design that renovated the space on an extremely tight budget into an open, welcoming space for the library users and staff.  The library was relocated to a bank building and the design created focal points from the existing elements such as the central vault, wood roof structure, brick walls.  The design utilized the opportunity of the main lobby’s open floor plan to host public meetings or as intimate reading areas. The circulation desk was centrally located to promote staff views to all the key spaces within the building, including the main entrance, computer stations and children’s reading. The circulation desk is designed to show elements of the old and new together.

Project Type:

Historic Renovation, Cultural, Municipal

Location:

Valley, NE

Completed:

2011

Total Size:

4,000 SF

Features:

  • Extensive reuse of features already present – brick walls, bank vaults, offices
  • Circulation desk positioned for 180º view of facility
  • Energy saving measures